Forsiden
Hvad er Fonden?
Projekterne
The Voice of the Third World - et projekt
Miljøprojektet Floryl -
et projekt
Fondens bidrag til bekæmpelse af HIV/AIDS i Afrika
Spørgsmål med svar
Har staten ført tilsyn?
Hvem må en fond støtte?
Erik Werlauffs responsum
Må Fonden støtte en erhvervsvirksomhed i udlandet?
Aage Michelsens responsum
Henrik Christrup(H): Domfældelse helt usandsynlig
Fondens bidragydere
Fondens tidligere bestyrelse
Artikler og meddelelser
Ekspertudtalelser om Fondens projekter
Til støtte for humanitære formål
Til fremme af forskning
Til beskyttelse af natur- miljøet
En hilsen til fremtiden

 

Kommentar til Jydske Vestkysten om Tvind

Cand. Teol. Thomas Højmark

Det ser ud som om Jydske Vestkysten har hyret en medarbejder, der ser det som et kald at svine Tvind til. I løbet af august måned alene blev det til 10-15 tvivlsomme omtaler og hundredevis af faktuelle fejl. Det er de faktuelle fejl og redaktionens ret til at bringe dem, jeg interesser mig for. I tillæg interesser jeg mig for, hvorvidt ytringsfriheden her i landet er noget, som meget få har meget af, og de mange og især de tilsvinede ikke har meget af. Almindeligvis må borgerne simpelthen dukke nakken overfor det kulørte bras, idet retssager er noget man blot taber håret, humøret og pengene af, og idet Presseetisk Nævn ikke rører en finger overfor klager. Pressen – den kulørte, som JV kandiderer til medlemskab af – står over alting her i landet. Politiske dagsordener, administrativ selvcensur, en udbredt frygt for dårlig presseomtale gør, at den kulørte presse har magt omtrent som den berygtede middelalderlige inkvisition. Pressen udpeger sigtede. Pressen smæder og sviner til. Pressen fører retssagen ind på avisspalterne og dømmer dem, den ønsker at dømme. Pressen vogter nidkært over moralen hos alle andre end den selv.

Lille Danmark har fået tommelskruerne på. Behandlingen af Tvind er bare et udtryk for den hadske konformitet, der lige så stille er begyndt at lægge sig som en tåge over landet. Nå – nok om lyrikken. 27. aug. Under overskriften: Tvind holder storudsalg henviser JV’s mand til tidligere medlemmer af Tvinds lærergruppe som kilde. Han spørger aldrig nuværende lærergruppemedlemmer. Det svarer til at spørge en tidl. Medarbejder ved Jydske Vestkysten og bruge den for 2 år siden afskedigede medarbejder til at sige noget om forholdene på JV i dag. Almindelig respekt for alsidighed i kildematerialet burde tilsige medarbejderen, at de 5 tidligere medlemmer, han frekventerer, ikke hver eneste gang kan gøre det ud for de hundreder af nuværende medlemmer. Når JV’s medarbejder har brug for at udtrykke, at Tvind på grund af salget af 3 ejendomme virkelig må være på røven, så spørger han ikke Tvindfolk, men forh. medlemmer, der villigt kan bekræfte, at dette salg skyldes stigende panik over razzia, retssag, udsigter til store bøder. Han meddeler, at det er stik imod koncernens politik at sælge. Igen har han ikke hentet dette fra Tvind. Vi er gode handelsfolk. Sælger gerne. De 2 kommando- centraler, som JV-manden har udnævnt dem til, skal sælges, fordi vi ikke længere har brug for dem. Det tæller imidlertid ikke, hvis en fra Tvind siger det. Så i det hele taget kan ingen fra Tvind bruges til at udtale sig om Tvind – set fra JVmedarbejderens univers. På en af kommandocentralerne skulle efter hans udsagn alt materiale være blevet trykt, produceret og distribueret. Der kan jeg meddele, at vi sikkert kunne få et par trykkerier til at indrømme, at de havde trykt en del for os. Distributionen lader vi postvæsenet om. Frimærkerne sætter vi på som folk flest gør det under omstændigheder, der sagtens tåler dagens lys og ikke behøver hverken bunkers, kommandocentraler eller pragtvillaer til deres udførelse. - Selv Jydske Vestkysten bliver vel trykt et sted, hvilket heller ikke i sig selv er mistænkeligt. Men når Tvind trykker noget, foregår det ifølge JV’s udsendte mand på en kommandocentral. 

Videre skriver du om en pragtvilla til prominente udenlandske gæster. Herregud – jeg kender huset. Vi der bor der er pæredanske. En enkelt svensker har haft værelse der – Okay. Men hun er vist ikke hvad du forstår ved prominent. I øvrigt tager vi os godt af udenlandske gæster. Og hvornår er pragtvillaer blevet suspekte? 

Hvad med som en enkelt undtagelse at skrive noget rigtig godt om os?
For eksempel at vi stadigvæk er her. Efter min naturligvis noget farvede mening burde vi have en ordentlig fed Elefant-orden for overhovedet stadigvæk at være her.